Fenntarthatósági témahét 2021. Első osztály beszámolója.

Beszámoló


Ebben a tanévben a 2020-as NAT-nak megfelelően április 19-23. között a csatlakoztunk az 1. osztállyal a fenntarthatósági témahéthez.
A témahét első napján megnéztük a békéssámsoni Roots and Shoots csoport munkájáról szóló hangalámondásos nagyszerű prezentációt. Megismerhettük a csoport történetét, tevékenységeit. A faültetések bemutatásakor a gyerekek azonosították a helyeket, ahol gazdagabb lett a falu ezekkel a facsemetékkel. Nagyon fontos feladatot vállaltak el a sámsoni gesztenyefasor megőrzése, megújítása, gyógyítása érdekében. Érdeklődve nézték az elsősök a képeket, hallgatták a fontos információkat. A prezentációt köszönjük szépen a Rügyek és Gyökerek csoportnak, leginkább Szalmáné Lindeisz Beátának! A csoport munkáját az iskola figyelemmel követi ezentúl, ha lehet, támogatni szeretnénk segítőként az áldásos tevékenységüket.
A 2020/2021-es tanév kiemelt témái közül „az erdő, mint ökoszisztéma” információkban és érdekességekben gazdag témakört választottam feldolgozásra.
Minden nap, szinte minden tanítási órán szereztünk valamilyen új ismeretet különböző módokon. Sok kisfilmet megnéztünk, melyben Erdő Ernő bácsi mesélt. Az erdők életét, állatvilágát bemutató ismeretterjesztő videókon keresztül érezhették magukat a gyerekek a természet közelében, láthatták az állatok viselkedését, az élőlények sokaságát. Igyekeztem velük megértetni, hogy az erdő egy jól működő, önfenntartó életközösség, minden életforma nagyon fontos a létezésében. Mi, emberek, csak vendégek vagyunk, ha az erdőbe megyünk.
Ének órákon olyan dalokat ismertettem meg tanítványaimmal, melyek kapcsolódnak az erdőhöz és az erdő hangjai varázsolták el őket. Etika órán megbeszéltük online játékok segítségével, hogy az erdőben mi helyes-helytelen, illik-nem illik, kell-nem kell.
A látott-hallott információkat tevékenységgel is elmélyítettük: elkészítettünk egy erdőrészletet, melyen jól megfigyelhetők az erdő szintjei. Régi magazinokban kerestek a gyerekek állatokról képeket, melyeket ebbe a makettbe elhelyeztünk.
Az erdő szintjeinek átbeszélése, alaposabb megértése érdekében flipbook-ot is készítettünk.
A gyerekek szerették a heti feladatokat, minden nap várták az újabb filmeket, online játékokat és a kézműves tevékenységek idejét és az alkotások elkészültét.
Békéssámson, 2021. 04. 26. Virág Zoltánné of.